Masalah yang sering berlaku oleh bengkel cat kereta

Date Posted: 23/12/2020
https://www.aikka.com.my/image/cache/blogs/masalah-yang-sering--300x300.jpg

Rujuk gambar dibawah :

 

Selepas proses cat kereta, kedutan atau pengecutan muncul di permukaan lapisan kereta. Kerosakan seperti ini biasa dalam operasi pembaikan cat kereta. Untuk mengelakkan fenomena ini, saya di sini untuk menjelaskan masalah yang mesti difahami oleh bengkel cat kereta.

Masa penyemburan lapisan cat terlalu singkat ini menyebabkan masa pengeringan yang tidak mencukupi diberikan pada cat bawah dan pelarut di permukaan cat basah menghakis primer lapisan tengah atau lapisan atas sehingga lembut. Masalah ini sering berlaku pada penyemburan cat warna putih solid dan cat warna solid. Anda mesti tahu bahawa perbezaan binder cat metalik kelajuan pengeringan cat lebih cepat berbanding kelajuan pengeringan cat solid. Jadi ketika menyemburkan cat solid setiap layer masa harus diambil lebih lama. Contohnya, apabila anda menyemburkan cat solid pada waktu malam, cuaca lebih sejuk kecepatan pengeringan cat biasa akan lebih lama.

*Pastikan setiap lapisan cat kering sepenuhnya sebelum menyemburkan lapisan cat kedua, sehingga lapisan cat mempunyai masa yang cukup untuk mengeras, untuk menyelesaikan masalah pengecutan cat setelah cat disembur.

i. Thinner yang salah digunakan seperti salah campur Extra Slow Thinner dalam cat akan menyebabkan lapisan cat bawah tidak cukup kering. Akhirnya menyebabkan masa pengeringan lapisan cat atas terlalu lembut.

ii. Bahan yang salah digunakan ini akan menyebabkan lapisan cat yang baru disembur mempunyai tindak balas kimia dengan lapisan cat yang asli. Oleh itu, akan mengakibatkan kecacatan lapisan dan lekukan lapisan cat atas kerana belum dirawat dengan betul. 
 *Salah pakai bahan primer

Peringatan :
Perkara pertama sebelum memulakan proses mengecat, di lapisan bawah cat harus dibersihkan dengan teliti. Misalnya, minyak atau lilin di permukaan lapisan bawah cat tidak dikeluarkan sepenuhnya. Oleh kerana kesan lapisan cat yang disembur semula tidak dapat melekat.